Из градова и општина
Facebook
Twitter

Иницијативни одбор ЗЗС у Кикинди

У Кикинди је у среду, 5. јуна, основан 53. иницијативни одбор Заједно за Србију. За председника je изабран Небојша Тепавац, доскорашњи председник извршног одбора Демократске странке у Кикинди, а оснивању је присуствовао шеф посланичког клуба Заједно за Србију у парламенту Србије, Душан Петровић.

Душан Петровић је овом приликом истакао велику важност децентрализације и омогућавања локалних самоуправа да саме решавају проблеме са којима се суочавају и неометано раде на привлачењу инвестиција и отварању нових радних места. Према његовим речима, квалитетно и ефикасно уређење државе треба да буде основни приоритет државних власти у овом тренутку, када су врата европских интеграција отворена пред Србијом и када је кључно да шансе за развој које имамо буду што боље искоришћене. Он је подвукао да самоуправа не подразумева пребацивање овлашћења из једног центра у други већ да се за остваривање оптималне ефикасности државе мора успоставити квалитетна расподела овлашћења од нивоа месне заједнице до нивоа републичке владе, праћена буџетом потребним за вршење ових овлашћења. 

Небојша Тепавац је изјавио да је из чланства ДС иступио јер је ова странка постала приватно власништво неколицине људи, без икакве идеологије или програма којим ће понудити грађанима Србије бољи живот и решења проблема, а да је покрету Заједно за Србију приступио зато што верује да је само суштинска децентрализација Србије начин да грађани живе боље и да се у њиховим локалним срединама ефикасније решавају свакодневни проблеми. Он се сагласио са оценом Душана Петровића да ће земља бити ефикаснија ако се уреди по принципу регија и да ће грађани бити задовољнији када буду управљали новцем који уплаћују кроз порезе и остала плаћања држави. Када свака месна заједница буде имала свој буџет, моћи ће сама и да решава проблеме са којима се суочава. 

Осим Тепавца, који је и одборник у скупштини општине Кикинда, покрету Заједно за Србију приступио је и значајан број чланова и активиста општинског одбора Демократске странке у Кикинди, али и велики број младих и до сада политички неангажованих Кикинђана. За чланове иницијативног одбора изабрани су Невена Грбић, Соња Грбић, Синиша Сувајџић, Јован Дука, Јелена Будишин, Роланд Тури, Илијана Траживук, Никола Иветић, Саша Стијеља, Јован Гавриловић, као и Игор Стојиловић, иначе финалиста и победник полуфинала овогодишњег такмичења у беседништву „Беседе у Зоранову част“  које је у фебруару одржано у Кикинди.

Заједно за Србију наставља са изградњом страначке инфраструктуре у Србији, а наредно оснивање иницијативног одбора заказано је за петак, 7. јун, у граду Ужицу.