Актуелно
0
0
0
s2smodern

У наставку дајемо интегралну форму обраћања председника Заједно за Србију Небојше Зеленовића на конвенцији на којој је основана Унија Демократске странке, Заједно за Србију и Социјалдемократске странке.

* * *

"Поштовани пријатељи, Демократе,

Имам велико задовољство да са свима вама поделим овај важан дан. Осећам и велику одговорност да кажем како видим наше заједничко деловање у наредном времену. Од данас Заједно за Србију, Демократска странка и Социјалдемократска странка почињу један нови, заједницки живот. Одмах да кажем: наш циљ је да се ујединимо и да будемо Демократска странка. Једна велика, снажна Демократска странка која ће тражити и добити мандат од грађана Србије да спроведе преображај наше државе у модерну и јаку земљу. Земљу у којој ће људи добро да живе.

Како да остваримо овај високи циљ?

Пре свега, хоћу да се заједно подсетимо како су наше одлуке стварале историју Србије.

Најпре, на почетку парламентаризма, после пода Берлинског зида, Демократска странка је била усамљени пример странке центра и левице, у бившим социјалистичким земљама, која није настала преображајем владајуће комунистичке партије. То је заслуга великих оснивача Демократске странке. Међу собом су одабрали и првога председника, нашег поштованог Драгољуба Мићуновица. Политички корени су нам давали снагу и за велике за успехе, али и за усправљање на ноге после неуспеха. Тај политички корен је веровање да човек, у овој нашој земљи, може да буде слободан и да држи судбину у својим рукама и решеност да се за ту слободу ваља борити.

Одлука Скупштине Демократске странке, из фебруара 2000. да Зоран Ђинђић остане председник странке довела је Србију до 5. октобра. Одлука да Борис Тадић дође на чело Демократске странке довела нас је до највећих изборних победа и увела у епоху најпристојније владавине коју је наша земља имала у протекла два века.

Оно што хоћу да кажем јесте да је све у нашим рукама. И то желим да поделим са вама и да вам пренесем поруку да ми можемо поново да променимо Србију.

КЉУЧНА СТВАР је да пронађемо нове политичке прваке у целој Србији. Од Врања до Суботице. Да отворимо врата новим, способним и храбрим људима који ће повести грађане у својим градовима и општинама у борбу за нормалан живот. Сигуран сам да ћемо врло брзо имати неколико десетина нових лидера, који ће потпуно променити лице наше политичке сцене.

Истовремено, крећемо у велику кампању, која треба да направи мрежу од 50 000 волонтера, сраначких активиста у целој земљи. Оваква организована политичка сила ће омогућити одржавање поштених избора. Овако ћемо спречити крађу гласова. Овако ћемо одбранити нормалност у Србији. Све је у нашим рукама и ја верујем да ћемо, заједно, урадити овај велики посао.

Које теме видим као кључне у нашој визији модерне Србије?

Пре свега, морамо да формулишемо јасан економски план. Уверен сам да привредни раст у нашој земљи може да буде не мањи од 8 % годишње. Почели смо већ рад на овом програму. Уверен сам да кроз успостаљање система ФИНАНСИЈСКОГ УПРАВЉАЊА И КОНТРОЛЕ можемо завести ред у администрацији наше земље. Наш план је да имамо ефикасну и добро плаћену управу. Велику таман колико треба.

Успостављање нормалног рада институција и изградња материјалне инфраструктуре кључ су за достизање високог привредног раста. То је кључ за бољи живот. Видим Европску унију као одлучујуће важног савезника у остварењу ових циљева. Зато је процес придруживања ЕУ тако важан за нашу земљу. Укључење Србије у ЕУ је циљ у који верујем.

Већ шест месеци ми, побуњени грађани, протестујемо јер немамо слободне изборе. Донели смо важне одлуке - нећемо учествовати на изборима уколико нису фер и нећемо учествовати у раду државног и локалних парламената док не буду створени услови за нормалан рад ових институција. Ово су тешке, али неопходне одлуке. Као што је било неопходно да направимо политичке савезе и са странкама које су веома различите од нас и формирамо Савез за Србију и Споразум са народом.

Наш противник је опасан и бескрупулозан, невероватан рушилац нормалног живота и спреман на све. Пред таквом елеменрарном политичком непогодом савезништво се мора правити са сваким ко је спреман да се бори за регуларан живот. За слободу. За слободне изборе.

Проблем Косова и Метохије је драматично важан за нашу будућност. Хоћу да кажем овде, данас, да сам уверен како Србија не може да дође до свога одрживог става по овом питању без нормалне политичке атмосфере у земљи. Без истинског дијалога , који грађани и опозиција већ скоро пола године траже од разуларене власти, о свим важним темама политичког живота, није могуће пронаћи ни одрживо решење за КиМ. То што заказете седницу Скупштине, а да нисте прстом мрднули да промените срамно стање у којем се парламентарни живот налази, јасан је знак да стварни дијалог не желите. У том циркусу можете само ви сами да учествујете.

Грађани Србије треба да поврате поверење у политички живот. Зато сам уверен да је стварање услова за непосредно одлучивање грађана о њиховим интересима пут за успостављање поверења и за стцање грађанског самопоуздања. Ми у Шапцу спроводимо референдуме на којима грађани одлучују о томе како се троши порез на имовину, који плаћају. Ово је пут да од Србије направимо земљу победника.

Правимо и план културне политике. Данас се из државног буџета издваја за културу 0.75%. То износи 9.5 милијарди динара. Верујем да је важно направити велики искорак: 25 милијарди за културу - 2% републичког буџета! Ово је новац за књиге у библиотекама, за позоришта, за заштиту културног наслеђа, за музичке и ликовне ствараоце. Сматрам да је ово најделотворнији пут за измену система вредности. Ово је начин како да савладамо страхоту РИЈАЛИТИЗАЦИЈЕ јавног живота! Такође, верујем да је ово најбржи пут да дођемо до свести колико је важно да имамо доро здравство и просвету. И како је страшно то што су министри плагијатори.

Поштовани пријатељи, на самом крају, рећи ћу оно што сматрам да ће бити суштински показатељ успесности сваке политике у Србији. Ко успе да заустави одлазак људи из Србије и да преокрене ток миграције, преокренуће историју. Ја верујем да ми, Демократе, имамо моћ да својим добрим одлукама мењамо историју. То смо чинили у прослости, а само од нас зависи хоћемо ли то чинити и у будућности. Чињеница што у то верујем разлог је због којег сам данас ту.

ДО ПОБЕДЕ!"

© 2013-2020 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |