Актуелно
0
0
0
s2smodern

Председник странке Заједно за Србију, градоначелник Шапца и један од лидера Савеза за Србију Небојша Зеленовић изјавио је да је одлука дела опозиције да напусти данашњу свечану седницу Скупштине Србије поводом посете словеначког председника Борута Пахора, почетак бојкота заседања парламента и најавио да ће опозиција "вероватно наћи алтернативне начине да у парламенту каже шта мисли".

Он је за Радио-телевизију Војводине рекао да је добар пример алтернативног наступа у Скупштини Србије опозиција пружила крајем прошле године приликом усвајања буџета.

"Парламент није институција каква треба да буде, парламентаризам не постоји ако приликом расправе о најважнијем закону, закону о буџету, стрпате шест закона у једну тачку дневног реда. Ово данас је почетак и тај бојкот заседања је нешто што ћемо гледати у свим будућим заседањима", казао је Зеленовић.

Наводећи да се на улицама Србије током претходних осам недеља дешава "референдум да ли постоје институције и држава уопште", Зеленовић је казао да је опозиција укључена у те протесте јер је то "насушна потреба".

"Већ два месеца имамо грађански протест или културну револуцију јер можете видети припаднике различитих политичких организација који мирно шетају једни поред других. Тамо су сви једнаки, ту нема борбе за микрофон. Ако је могуће да шетају људи различитих политичких опција, верујем да је могућа и заједничка листа против ове диктатуре са којом морамо да се изборимо", казао је градоначелник Шапца.

Зеленовић је додао да опозиција не бежи од избора "по правилима која су важила до 2012. године" од када. како је рекао, нема слободних, поштених и фер избора.

"Људи у Србији желе цивилизовано друштво, нормализацију живота јер живимо у порушеним институцијама, киднапованим медијима. Спровођење избора под оваквим условима је немогуће, ми на таквим изборима нећемо учествовати", казао је Зеленовић наводећи да фер избори подразумевају слободне медије, институционалну инфраструктуру, као и "да РЕМ ради свој посао и да РТС буде Јавни а не приватни сервис Александра Вучића".

Говорећи о прошлонедељном састанку представника Савеза за Србију и неколико опозиционих странака које се нису прикључиле том блоку, Зеленовић је казао да је било различитих погледа на одредјене ствари, али не и несугласица и додао да ће разговори бити настављени ове седмице.

Поводом предстојећег састанка, он је рекао да ће се наставити рад на документу који ће опозиција понудити грађанима јер је "разумела домаћи задатак који су им они дали" и како би се потом заједно борили за фер изборе.

Зеленовић је изразио очекивање да се направи широк покрет и јединствена листа која би победила на изборима након којих би била формирања влада стручњака, без лидера садашње опозиције у њој.

© 2013-2020 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |