Актуелно
0
0
0
s2smodern

Председник Заједно за Србију и један од оснивача Савеза за Србију Небојша Зеленовић каже да Савез за Србију прихвата захтеве грађанског протеста "1 од 5 милиона" изнете током седме протестне шетње. Понуда СзС је да након пада Вучића буде формирана прелазна републичка влада са једним основним задатком: да у року од годину дана припреми изборе који ће заиста и у потпуности бити фер и демократски.

* * *

Седма протесна шетња "1 од 5 милиона" изнедрила је нови захтев окупљених грађана упућен опозицији - очекују "да представи јасан план здраве државне управе, по којем нико не би могао ни да помисли да ради ово што сада раде политичари на власти". Опозиција, дан касније, нуди прелазну владу. Да ли је такав договор могућ и какве би биле гаранције?

"Оставка Вучића" - један једини захтев протеста у Београду. Али, није баш тако. Иако су грађанке и грађани на улицама престонице пре свега јер их иритира власт, то не значи да политичаре који такође шетају суботом прихватају здраво за готово. Не крију: опозицији би дали глас, али уз услов. "Хоћемо да нам напишете како ћемо да вас контролишемо, како ћемо да вас сменимо ако не будете ваљали. Да нам напишете, изложите, а затим и потпишете, именом и презименом", рекао је Бранислав Трифуновић, глумац.

Председник ЗЗС Небојша Зеленовић одговара да Савез за Србију прихвата све захтеве грађанског протеста и нуди конкретан предлог: формирање прелазне владе са мандатом да у року од годину дана у Србији припреми, организује и спроведе изборе који ће заиста бити фер и поштени. 

Циљ Савеза за Србију, и основни разлог из кога је формиран, није борба за власт, него за здраву памет и нормално друштво. Основни предуслов остварења таквог циља јесу фер, слободни, поштени и демократски избори. Избори су једино средство којим грађани могу да заиста искажу шта мисле и одлуче у ком правцу желе да ова земља настави да се креће.

Нажалост, у Србији у овом тренутку не постоји нити један једини услов за одржавање таквих избора. Политички криминал Вучићевог режима прожима сваку пору нашег државног система, институције су обесмишљене и стављене у пуну службу Српске напредне странке, независни медији готово да не постоје, они ретки који опстају су под свакодневним нападом режима, а политичко и друго насиље постало је наша свакодневица. Сваки евентуални избори одржани под таквим условима донели би само онај резултат који СНС, а не грађани, жели да донесу. То не би били избори уопште.

Зато СзС предлаже формирање прелазне владе са мандатом да организује праве, слободне и поштене изборе, у којој не би заузео ниједну фотељу. Предлог СзС је да прелазну владу не треба да чине политичари већ независни стручњаци.  

"То су стручњаци за које је до сада недвосмислено утврђено да су људи који су од интегритета, од искуства, професионалци у својим пословима, на крају крајева они који треба да у том пристојном року од годину дана консолидују све институције и да их врате у нормалу. То је гаранција, дакле, слободно друштво, независне институције, слободни медији, једна фер утакмица ће изнедирити и једну нову политичку понуду", каже Небојша Зеленовић.

Извор/делимично: TVN1

© 2013-2020 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |