Актуелно
0
0
0
s2smodern

Небојша Зеленовић, председник странке Заједно за Србију и градоначелник Шапца, пред посету Савету Европе 6.новембра где ће известити Комитет за мониторинг о притисцима владајуће коалиције на опозиционе општине: "Политички криминал Српске напредне странке се мора зауставити. То је оно о чему ћу ја говорити у Стразбуру, пошто је моја идеја да тамо представим како изгледа технологија власти Српске напредне странке данас у Србији и да известимо о том политичком криминалу. На последњем састанку Комитета за мониторинг који није случајно одржан у Истанбулу, председник општине Параћин из Демократске странке, Саша Пауновић отворио је ту тему. Милан Стаматовић, председник опозиционе општине Чајетина и ја смо подржали његов извештај. Пошто је то сад отишло на много више тело, Конгрес локалних и регионалних власти Савета Европе, сада је тренутак да потпуно расветлимо ситуацију која постоји у Србији. Мислим да је за народ у Србији важно да зна да смо ми, самом чињеницом што сам ја позван тамо, уврштени у ред држава као што су Турска, где се врши притисак на политичке противнике или Молдавија, где се ти противници убијају. То је забрињавајући податак да смо ми у таквом друштву. И ја ћу своје гостовање у Стразбуру поткрепити озбиљним доказима." 

 

ДОКАЗИ

- Који су то докази?

Ми имамо списак свих 113 људи са локалног нивоа власти против којих су под политичким притиском водили кривични поступци, као што имамо списак и  34 особе које су лишене слободе и чињеницу да не постоји ниједна једина осуђујућа пресуда против бивших председника општина и градоначелника из времена пре  власти СНС. Постоје само три правоснажне пресуде, све остало је потпуно нејасно, недовршено, без икаквих резултата. Изузетно је важно да покушам да објасним какав се политички криминал спроводи у Србији. Ја ћу тамо говорити о политичком криминалу који се дешава пре, за време и после избора. Иза сваке од тих појединачних ситуација постоји један политички пројекат који је у себе уврстио: маргиналне интернет портале под контролом власти, новинаре и медије под утицајем СНС-а који својим извештавањем криминализују одређену особу или организацију; након тога поступају органи у институцијама које су злоупотребљене било да је то полиција или тужилаштво, онда се неко лишава слободе и после дође или до промене у одборничкој већини у локалној самоуправи или се припреми ситуација за ванредне изборе. Ми ћемо, међу осталим, приложити изјаве председника општине Нови Београд Ненада Миленковића који је шест месеци био у притвору, па Милоша Симоновића, градоначелника Ниша, који је више од месец дана био у притвору, а да се ништа после тога није десило. Једноставно, то је требало да послужи у некакве политичке сврхе које треба да доведу да сутра СНС буде на власти у тој локалној заједници.

- Да ли су људи о којима говорите покренули тужбе због неоснованог лишавања слободе?

Свако је на свој начин реаговао. У извештају пише шта се десило са некима од њих. У десет случајева променили су страну и учланили се у СНС. Све ће то бити у извештају.

- Под којом сумњом су те особе хапшене?

Углавном је у питању криминализација: неко је оптужен да је покраден некакав новац да је оштетио град или државу и, наравно, пошто је такав тај не сме да се бави јавном функцијом. Ја немам ништа против да сваки орган у држави ради свој посао, то је сасвим легитимна ствар. Али, ево вам случај кроз који сам ја скоро прошао: није редовно поступање полиције да вам дођу полицајци из Новог Сада да се бави тиме где сте сервисирали аутомобиле или где се и на који начин сакупља смеће. Да то буде тема којом се баве високорангирани полицајци? Ми смо у Шапцу имали шест недеља полицајце који су долазили из Новог Сада, касније из Београда, који вам уђу у зграду и заузму градску управу да ви уопште не можете да функционишете као административни систем. А, све је то унапред најављено на локалном порталу Ембарго да ће доћи ти и ти, да испитају то и то, а онда се после три дана појававе ти који су већ најављени.

 

ДРЖАВА У СЛУЖБИ ПОЛИТИЧКИХ ПРОЈЕКАТА СНС

- Која је то полицијска служба?

Ја уопште не знам по чијем налогу они поступају. Ја сам их само једном видео, после тога ме више нико ништа није питао нити консултовао. Ја немам никакав проблем да свака државна служба ради свој посао, али имам проблем када се, уместо редовног поступка, догоди озбиљан полички пројекат. Прво је најављено да ће се нешто десити, онда се прича је, наводно, покраден или оштећен буџет за 5.000.000 евра. Па онда народни посланици СНС-а најаве да ћу ја бити ухапшен, сваког тренутка, ево само што нисам, а онда после тога дође полиција која нема никакав налог тужилаштва. Ја га нисам видео, не знам по чијем налогу поступају.

- Па, добро, како су онда ушли? Што сте их пустили ако немају никакав налог?

Знате како, ја не могу да кажем: "Ми ћемо вама забранити да уђете". Они кажу: "Ми нисмо дужни да вама показујемо било шта". Ја онда консултујем правнике у градској управи, ја не могу да њима станем на врата и не дозволим улаз. Али, било би лепо да бар будемо информисани. До сада нисмо имали такву ситуацију.

- Колико дуго су се полицајци задржали?

Били су пет и по недеља. Од средине августа до почетка септембра, онда су отишли, па су се вратили, били су целе прошле недеље ту. Сад их нема, можда ће се појавити следеће седмице.

- И ви не знате шта је сврха те истраге?

Ништа не знам. Осим што знам да они саслушавају службенике, чиновнике, начелнике одељења градске управе. То ће такође бити у извештају у Стразбуру. Имаћемо изјаве људи који су испитивани.

- Шта су их питали?

Кажу им: "Ништа се ви не бојте, то је политика. Ви то не разумете. Само кажите ко вам је рекао да урадите то што сте радили". Они кажу: "Не знам ни шта сам урадио, где сам погрешио". Сад су сви под озбиљним притиском и страхом да нису нешто погрешили, а не знају о чему се ради. Поред тога, саслушавани су привредници који су нешто радили за градску управу и речено им је да кажу да су тендери намештени.

- Само да прецизирамо. Ви хоћете да кажете да ти полицајци или инспектори кад седну да разговарају било са службеником града или привредником отворено им саопште: "Реци да си то урадио на нелегалан начин".

Тако је. "Признај да је тендер намештен!"

- То му кажу?

То му кажу, тим речима. Ти људи су  изложени невероватном притиску. Није нормално да полицијски службеник било коме каже то што сам сад ја вама рекао. Не кажем да су сви такви, али је очигледно да постоји политички налог, јер ни они сами не крију да је то политика. Замислите да вам полицијски службеник каже: "Немојте ништа да се бринете, то је политика." Каква је то политика? Чија је то политика? Ја то не разумем, али добро знам, не само да смо блокирани јер не можемо да радимо, да шаљемо извештаје, обављамо плаћања, издајемо грађевинске дозволе пошто нам саслушавају начелнике служби, него су и људи преплашени. Свако нелегално поступање сваког органа који је овде дошао да испитује биће пријављено и поткрепљено изјавама људи који су томе били изложени. Да се разумемо, имали смо ми и раније притисака, али никад нису били тако интезивни као у последња два месеца.

- Хоћете да кажете да Државна ревизорска институција (ДРИ) није тако поступала кад је вршила ревизију пословања града Шапца?

ДРИ је утврдила да постоје неке формалне, техничке неусаглашености  у начину књиговодственог књижења које у збиру износе око 5.000.000 евра и онда вам изађу напредњаци који су унапред најавили да кад дође ревизија да ћемо ми да видимо шта ће да нам се деси. То што је ДРИ утврдила у граду Шапцу се не разликује од пословања у било ком другом граду, општини или у министарству, али се само против мене поднета кривична пријава.

- За који период се односио извештај ДРИ?

То је био извештај за 2015. и 2016. Чињеница је, а то пише и у извештају ревизије, да не постоји никаква штета по буџет града Шапца. А, онда сам ја процесуиран у околностима у којима је требало да се прикаже да сам ја украо некакве паре. Пошто нико у граду, укључујући и мене, није украо никакве паре и не постоји штета по буџет, судија је донела ослобађајућу пресуду. Онда је све што је било припремљено за мене, некаква атмосфера линча чиме је требало да се заврши брзо са мном, то је пренето на ту судију Биљану Мраовић која је донела пресуду. Ја не могу да вам објасним кроз шта је све та жена прошла. На крају крајева, она је известила Високи савет судства, Друштво судија Србије је реаговало и тражило да се заустави линч који су овде у граду спровели СНС и њени функционери.

- А, какве су конкретно те неправилности?

Техничке,у  начину књижења одређених трошкова, расхода, евиденције рачуна и слично.

- Али нема штете по буџет?

Нема никаве штете. Тако раде локалне самоуправе и држсавни органи  мање, више свуда по Србији. Ми смо у међувремену највећи део примедби ревизора исправили што је и ДРИ потврдила.

 

КАКО ИЗГЛЕДАЈУ ПРИТИСЦИ ВЛАСТИ СНС НА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

- Каквим су још притисцима изложене локалне самоуправе у Србији?

Ви имате страначке комесаре СНС-а који су задужени за одређене регионе у Србији. Тако је за наш регион задужен неки високи функционер СНС Маловић који је, иначе, бивши таксиста сада запослен на једном од руководећих места у Air Serbia. То чак ни овдашњи напредњаци не крију да им је он шеф и да он командује тужиоцима, полицији...

- Има ли он икакву функцију у Шапцу? Он није председник локалног одбора СНС?

Није он ништа. Нема он званичну функцију. Он вам је власт уместо власти за шабачки крај. Он је незванични старалац Градског одбора СНС-а. Пошто они нису способни да се сами старају о себи, онда имају шефа. Тај шеф води рачуна да суд пресуђује како он мисли да је важно, да тужилац и полиција раде оно што им се каже.

- Он је таксиста из Шапца?

Не, он је таксиста из Београда, са београдског аеродрома, који је постао један од руководећих људи у Air Serbia. Баш ме интересује какву је школу он завршио да са аутомобила пређе на авионе. То бих волео да знам. А, ви сад имате ситуацију да председник Основног суда у Шапцу дели флајере на штанду СНС-а пред изборе 2016. То вам је Србија данас и то ће бити документовано у Стразбуру. То није нормално. То је јасна порука свим судијама и свима у правосуђу да морају да слушају.

Ми имамо 1100 запослених у болници у Шапцу који добијају плату из буџета Републике Србије и имају обавезу да са члановима својих породица буду сигурни, то јест капиларни, гласови. Значи, они имају задатак да гласају за СНС. Од скоро и директора библиотеке у Шапцу поставља министар културе. Ја то нисам ни знао, до сад је то увек постављано у граду, пошто је то градска библиотека. Сад је и то централизовано.

Ја мислим да се општа централизација спроводи из два разлога: први да би сте имали потпуну контролу и развили системску корупцију кроз капиларне гласове, а други је што је Вучић свестан да у највећем броју локалних самоуправа седе некомпетентни и нестручни људи и пошто су такви они су опасни. Зато што су опасни онда треба да се руководи њима из централе и да се трошење новца ограничи само на узак круг људи који седе око Вучића на министарским позицијама. Само они могу да потроше новац. То има и везе с тим да вам је један човек кандидат и за председника државе и за премијера и за градоначелника и за председника општине. Свуда листа носи име Александра Вучића, а пошто он седи горе и он одређује где ће паре да се потроше, тад је и систем тако форматиран.

 

ШТА СЕ СВЕ ДЕШАВА НА ЛОКАЛНИМ ИЗБОРИМА

- Како изгледају локални избори у Шапцу?

Кад су 2015. били избори за месну заједницу Мајур, пазите то су грађански избори, ви ту не смете ни да поменете било какву страначку организацију, они су довели Ацу Лукаса дан раније. Где год треба да се добију избори Аца Лукас пева и он нема проблем да каже да је СНС платила концерт и да СНС части мештане Мајура његовим концертом да сутра на изборима за руководства месних заједница гласају за СНС.

- Он то отворено каже?

Да, он то каже на бини, у микрофон и крене да пева. Он позива: "Дођите сутра на изборе да гласате, треба да победимо...", знате, то тако функционише. Тад сам ја први пут схватио како изгледају избори кад дође Зеља и неки Кристијан из Смедерева. То су неке величине, ја никад пре нисам знао за те људе. Знам како Кристијан изгледа, не знам како Зеља изгледа, али сам после видео у новинама. Мајур је велико село од 5000 бирача, предграђе Шапца, и тамо где су они знали да грађани неће гласати за СНС они су поставили црне џипове на крајевима улица и људима уопште нису дали да изађу из кућа тог дана. Од 5000 људи једва да је на изборе изашло 1000. Они су створили гужву где су гласачи пролазили кроз шпалир набилдованих, тетовираних људи који вам кажу за кога да гласате и чик немојте гласати! Људи уопште нису хтели да учествују у томе. Ја сам био тамо до поноћи кад се завршило бројање гласова, онда им се Вучић обратио преко мобилног телефона, честитао им победу у Шапцу... То је била државна ствар да ли ће се победити на изборима за месну заједницу у Мајуру! Онда су дошли локални избори 2016. и Вучић је изгубио.

- А, је ли опет било тих Зеља и Кристијана?

Па, није било зато што човек није стигао да буде на сто места у исто време. Био је тај Кристијан, откуд знам. Али кад се рашири фронт, они не могу да стигну на сва места и није било могућности да се изврше такви притисци. Ми смо 2016. имали релативно нормалне изборе у Шапцу јер смо имали капацитете да се одупремо притисцима централне власти и тих неформалних група. Наравно,ако занемаримо медије и чињеницу што нико од нас није могао било шта да каже у медијима, а камоли појави на РТС-у.

- Како је изгледало после избора?

Ми смо сви знали да један број одборника трпи притиске, да их уцењују, али нико од њих није хтео о томе да прича. И ми смо гледали да нас то не омета, да град и даље функционише јер смо имали много важних ствари да урадимо. Међутим, након што смо формирали Савез за Србију и пошто је Саша Пауновић успео да ове притиске стави на дневни ред Комитета за мониторинг и кад сам ја добио позив за овај конгрес Савета Европе, онда смо поново почели да разговарамо са тим људима. Овог пута су рекли: "У реду, хоћу да кажем сад. Хоћу да кажем кроз шта сам прошао."

Тад изађе један одборник, официр у пензији, који каже да му је био Веселин Шљиванчанин у дворишту и рекао му да треба да пређе у СНС. Да ће од тога њему бити боље, његовој породици, свима и да тако треба да се уради. Човек је рекао: "Нећу." Он је то написао у изјави. Та ће изјава бити преведена на енглески и биће део материјала који ћу представити у Стразбуру. При чему је то страшно - он је осуђени ратни злочинац који иде у кампању за СНС. То чак није ни кампања, то је притисак, то је кривично дело.

Имамо и случај одборника којем је прећено да ако не пређе у СНС да ће остати без посла у државној институцији. Изненадиће се људи колико је високопозиционираних државних функционера у то укључено, а то су све кривична дела. То је политички криминал о којем ћу ја причати. За сада ми имамо петнаест изјава из Шапца, а сада прикупљамо изјаве сваког одборника широм Србије који су били приморавани да промене изборну вољу грађана.

- Хоћете ли да кажете имена тих одборника и државних функционера?

Хоћу, после Стразбура ћу све да кажем.

 

Интервју за недељник “ВРЕМЕ”, 25.10.2018.г.

© 2013-2019 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |