О нама
0
0
0
s2smodern

 

САМОУПРАВА. СОЛИДАРНОСТ. ЕВРОПА.

Принципи политике Заједно за Србију су једноставни:

  • - Самоуправа
  • - Солидарност
  • - Европа

Сматрамо да можемо да снажно покренемо земљу само ако милиони људи добију прилику да доносе одлуке. Самоуправа није питање академске нарави: реч је о отварању институционалног простора да људи узму своју судбину у своје руке. Само на тај начин, када се милиони људи укључе у процесе доношења одлука и решавања проблема, можемо да дођемо до бољег живота. 

Уверени смо да месне заједнице – градске, сеоске, квартови у градовима – треба да имају своје буџете и своје надлежности, да људи имају прилику и могућност да непосредно одлучују о ономе што је најбитније у њиховим свакодневним животима.  

Сматрамо да градоначелници и председници општина морају институционално да узимају у обзир оно што је људима важно, оно што су њихове одлуке. Србији је потребно више градова и општина него што их има данас, да ти градови и општине имају веће надлежности и да им се делегира онај део новца који је неопходан за квалитетно и ефикасно обављање поверених послова. 

Највиши облик самоуправе треба да буду три региона: Војводина, Београд и преостали део Србије, наравно уз Косово и Метохију чији ће положај бити посебно регулисан. Региони треба да имају надлежности у економској политици, пољопривреди, здравству, просвети, социјалној политици, спорту, култури и да располажу буџетима потребним за вршење ових послова.

Држава треба да се бави оним пословима који представљају атрибуте државности: унутрашњим и спољним пословима, одбраном, безбедношћу, правосуђем и монетарном политиком. Регионално уређене државе представљају успешне и функционалне системе, што потврђује низ примера у Европи и свету попут Италије и Француске. Не постоји ни један разлог да овакав систем не буде успешно успостављен и у Србији. 

Политика Заједно за Србију заснована је на принципу солидарности. На путу ка бољем животу могућности и полазне основе веома су различите, било да је реч о људима као појединцима или општинама и градовима. Због овога је неопходно успоставити систем који ће обезбедити пружање подршке и помоћ свима којима је помоћ потребна. 

Мора се кренути у оштру борбу против сиромаштва и глади и мора се обезбедити помоћ људима чија је егзистенција угрожена. Држава мора изаћи у сусрет трудницама, самохраним родитељима, старачком становништву у селима, особама са инвалидитетом. Неразвијеним градовима и општинама мора бити пружена рука и обезбеђена подршка њиховом убрзанијем развоју. Јачи и богатији морају помоћи слабијима и сиромашнијима како бисмо сви заједно брже и снажније кренули напред.  

Заједно за Србију сматра да приступање уједињеној Европи мора бити један од основних циљева државне политике. Усвајањем европских вредности и стандарда и њиховим прихватањем као својим у Србији ће бити створен систем по највишим стандардима савременог друштва. Европа значи владавину права, једнакост грађана пред законом и институцијама и изградњу отвореног и слободног друштва које поштује права мањина и богатство различитости међу људима. 

Сматрамо да само приступање Европској унији треба да представља круну једног дугог пута трансформације нашег друштва у један модеран, ефикасан и успешан систем, по највишим стандардима данашњице.

 

О организацији

Пројекат формирања политичке организације Заједно за Србију је, иако траје свега неколико месеци, одмакао далеко. Током овог периода смо начинили значајне искораке и преузели значајну одговорност делујући у политичком простору Србије.

Заједно за Србију се већ сада јасно профилише као странка левог центра која ће деловати на националном нивоу. Наша мрежа се налази у процесу формирања у свим деловима Србије, а наши представници активно делују како у државном парламенту, тако и у локалним самоуправама.

Заједно за Србију има свој нуклеус, своје језгро: посланички клуб у Народној скупштини Србије, у коме данас има седам посланика. Верујемо да сви учесници политичког живота Србије, били они у власти или опозицији, морају да дају свој активан и конструктиван допринос европском путу Србије. Посланички клуб ЗЗС се веома труди да конструктивним деловањем из опозиције да свој допринос овом великом националном пројекту. Верујемо да је важно да се ствари које Влада пошаље у парламент поправе тамо где је то могуће, да се оно што је добро за људе у Србији подржи, али и да се критикује оно што мора да буде боље. ЗЗС има и своје одборнике и одборничке групе у низу градова и општина у Србији –  у некима учествујемо у власти, у некима делујемо из опозиције, али увек следимо исте оне принципе којима се руководимо и у Народној скупштини. 

Поступак формалне регистрације ЗЗС као политичке странке налази се у завршној фази, а његово окончање планирамо у непосредном наредном периоду. Имамо више од 13.000 регистрованих чланова и симпатизера спремних да својим потписом формално подрже регистрацију странке, а определили смо се  да пре спровођења ове форме урадимо оно што представља суштину оснивања политичке странке: да изградимо страначку инфраструктуру и организацију. 

Наша мрежа је у великој мери заокружена у Војводини, Београду, Централној Србији, на целој територији наше земље. Имамо локалне тимове у преко 120 градова и општина међу којима је, тренутно, у  око 60 и званично основан иницијативни одбор, а нова оснивања одбора организују се готово свакодневно. Радимо на формирању тимова и у оним општинама и градовима где то до сада није учињено а наша инфраструктура је изграђена у  свим окружним центрима и великим градовима у Србији.

Људи који чине Заједно за Србију различитих су политичких профила и искустава. Иницијалну капислу за отпочињање пројекта оснивања ЗЗС представљао је заокрет у политици Демократске странке због кога су хиљаде традиционалних демократа одлучили, а и дан данас одлучују, да напусте ову странку и прикључе нам се. Међутим, далеко од тога да нашу организацију чине само они. Оснивачи Заједно за Србију верују да је у Србији прошло време политичке искључивости и сукоба на штету интереса Србије и свих људи који у њој живе. Наша врата су отворена за све људе који сматрају да наша политика даје одговоре на кључна питања са којима се Србија данас суочава и спремни су да се заложе да она добије што ширу подршку. ЗЗС-у приступа и велики број младих, стручних и раније политички неангажованих људи који су у нашој политици препознали нови политички тренд у Србији.

Заједно за Србију остаје отворена за све људе који верују у политику САМОУПРАВА-СОЛИДАРНОСТ-ЕВРОПА и желе да на њеној реализацији радимо ЗАЈЕДНО. За Србију.

Заједно за Србију

јун 2013.

© 2013-2021 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |